İnsanlar fazla kilolarından ( yağlarından ) kurtulmak isterler. Bazı kişiler sporun yoğunluk ve kapsamını artırarak, bazıları da diyet yaparak zayıflamaya ( vücut yağ oranını normale getirmeye ) çalışırlar.
Zayıflamak veya kilonuzu muhafaza etmek, sadece aldığınız besinlerdeki Beyaz Karbonhidrat (HAMUR) miktarını ayarlamakla mümkün olabilecektir.
Yiyeceklerdeki kalori değerinin bu sistemle hiçbir ilgisi yoktur. Bünye, ihtiyacı olan kaloriyi alır ve yakar. Ancak ihtiyaçtan fazla Karbonhidrat, lüzumsuz bir yağ tabakası halinde vücudumuzda kalır ve şişmanlamamıza sebep olur.
Mesela, bir parça et bol kalori ihtiva ettiği halde, Karbonhidrat değeri bakımından çok azdır; yani istenilen miktarda yenebilir. Buna karşılık bir elma, çok az kalori ihtiva etmesine rağmen Karbonhidrat bakımından çok zengindir. Bu bakımdan dikkatle yenmesi gereken bir besindir. O halde şişmanlamanın sebebi çok yiyip içmekten ziyade, yenilen gıdalara dikkat etmemek şeklinde özetlenebilir.
Uzmanlar 15 yıldır başarıyla tatbik edilmekte olan bu beslenme alışkanlığı “Dikkatle okuyup hassasiyetle tatbik ettiğiniz takdirde, kısa bir süre sonra dilediğiniz formu bulabileceğinizden emin olabilirsiniz “ diyorlar.
Karbonhidrat bünyemizin vitamin, protein, yağ gibi ihtiyaç duyduğu bir maddedir. Ancak bu maddenin vücutta aşırı derecede birikmesi zamanla yağa dönüşmekte ve dolayısıyla şişmanlamamıza sebep olmaktadır.
Vücudumuzun günlük karbonhidrat ihtiyacı 75 ile 100 ünitedir. Bu miktarı her gün aldığımız taktirde, normal kilomuzu muhafaza edebiliriz. Fazla kilolarımızdan kurtulmak için bu miktarın 30-50 ünite de tutulması gerekmektedir. Her gün 30 ünite
Karbonhidrattan fazla almadığımız taktirde ilk hafta 2 – 3 kilo, müteakip haftalar, yani 5’nci veya 6’ncı hafta sonunda 5 – 7 kilo verdiğimizi müşahede edeceğiz. 20 kilo vermek isteyenler için beslenme alışkanlığını değiştirme süresi en az 6 aydır.
Bu beslenme alışkanlığında aç kalmak bahis konusu olmadığından; uygulanan diğer rejimlerde aç kalmaktan dolayı oluşan psikolojik baskı ortadan kalkmış olmaktadır.
Zayıflama siteminde esas olan aç kalarak vücudumuzu vitamin, protein ve diğer besinlerden mahrum bırakmak değildir. İştah kesici haplarla veya hiçbir şey yemeyerek zayıflamanız mümkündür. Ancak tamamen yanlış ve çok zararlıdır. Metabolizma yavaşlar ve kaslarınızın erimesine yol acar.rejim bırakıldığında iki kat kilo alımı görülür.
Beslenme değişikliği süresinde Beyaz Karbonhidrat değeri çok yüksek olan şekerden uzak durmamız gerekmektedir. Zira 1 kesme şeker 12 ünite Karbonhidrat ihtiva eder. Hiçbir şey yemesek dahi, günde 2’şer şekerli 3 bardak çay içmek rejimin bozulması için kafidir. Çünkü 3 bardak çayda 6 adet kesme şekeri kullanmış oluyor ve 6 ´ 12 = 72 ünite karbonhidrat almış oluyoruz. ( şeker yerine sakarin veya aspartam tercih ediniz veya şeker kullanmayınız. ).
Bilumum tatlı, ekmek ve hamur işlerinden kaçınmalısınız. Bu besinlerin, listemizde göreceğiniz gibi karbonhidrat değerleri çok yüksektir.
Et, balık, yumurta, peynir gibi gıdaları; arzu ettiğiniz kadar yiyebilirsiniz. ( yağlı et ve kızartmalar hariç).
Güneş battıktan sonra mümkünse karbonhidrat ve yağ alınmamalıdır. Çünkü vücut güneş battıktan sonra depo sistemini çalıştırır. Yemek yerken asla TV seyredilmemeli ve yemek yenen ortamda sarı renk bulunmamasına dikkat edilmeli sarı renk iştahı hem artırır hem de doyma hissini ortadan kaldırır.
AKUPUNKTUR İLE BESLENME ALIŞKANLIĞI DEĞİŞİKLİĞİNİN ANA KRİTERLERİ:
A- Vücut akupunkturu: başlangıçta 3 gün arayla yapılması gerekir. Bundan amaç vücutta enerji oturmasını sağlamaktır. Yoksa kişi enerji oturmadığından insülin hormonu dengeye gelmediğinden konsantrasyonunu kaybederek akupunktur etkisi yok diye yarım bırakır ve daha fazla kilo alımı devam edecektir. Vücut akupunkturunun zayıflamada rolü nelerdir?
1. Tatlı isteğinizi yok olmasını sağlar. Bunu da vücutta insülin hormonunun dengeye gelmesini sağladığı gibi insülin direncini ortadan kaldırarak yapar. Hatta o kadar etkilidir ki şeker hastalarında doğal insülin salınmasını doğal olarak yeniden düzenler.
2. Metabolizmanın hızlı çalışmasını sağlar. Her seansı vücudun ekstradan 500 kalori yakmanızı sağlar ki bunu da barsak çalışma hızını artırarak, tiroit hormonlarını artırmak suretiyle yapar)
3. Kabızlığı azaltır.(Bağırsakların hareketini artırarak yapar).
4.Mide asitinin dengeli salınmasını sağlayarak kazınma hissini ortadan kaldırır.
5.Mide küçülmesini 8 haftada küçültür.
İlk bir ayda 8 seans olarak yapılan akupunktur. Mide kazınmasının, tatlı isteğinin ortadan kalkmasıyla haftada bir seansa geçilebilinir. İlk 8 seansta birer kilo verilmesiyle ortalama ilk ayda 8 kilo verilmesi doğaldır. Başlangıçta yapılan vücut akupunkturunun etkisi en fazla üç gün sürer. Bu etki vücut akupunkturuna haftada iki devam edilirse bir ay sonunda 7 güne kadar çıkar. Normalde seans başına birer kilo verilmesi gerekir. Ancak her kişide bunu sağlamak için spor ile kombine etmek gerekir. Bundan sonra haftada bir seansla ideal kiloya inilir. Daha sonra kilo almamak için kontrol seanslarına geçilmesi gerekir.
B.Kontrol seanslarının önemi
İdeal kiloya ulaştıktan sonra akupunktur birden bırakılmamalıdır. Yoksa kilo alınma riski vardır. İki sene boyunca kontrol kürleriyle ideal kilonun vücuda yerleşmesi sağlanır. İdeal kiloya ulaştıktan sonra 3 ay süreyle 15 gün arayla akupunktur yapılmalı, 3 aydan sonra kilo alımı yoksa ayda bir akupunktur yeterli olmaktadır. Kontrol akupunkturuna gelinmez ise, yeme alışkanlığı değiştirilmezse, vücut bütçeleme sisteminde günde 100-150 kh puanının üstüne karbonhidratlı beslenilirse ve doyduktan sonra yemeye devam edilerek mide büyütülürse tekrardan kilo alma sorunuyla karşılaşılır. vücut bütçeleme sisteminde 100 kh puanın üstüne çıkmadıktan sonra asla kilo alımı olmaz.